menu close menu

Pomen Trubarja

Primož Trubar – Človek za vse čase

Ves kulturni svet se je, tudi pod pokroviteljstvom mednarodne organizacije za kulturo UNESCO, v letu 2008 ob 500-letnici rojstva spominjal očeta slovenske knjige in književnosti, slovenskega knjižnega jezika in tako tudi slovenskega naroda in njegove današnje samostojne državnosti.
Več…

Reformacija za vsakogar

Na Slovenskem smo upravičeno ponosni, da so nas reformatorji (Primož Trubar in ostali) že pred petsto leti umestili v kulturni in duhovni evropski prostor. Kot dvanajsti narod smo dobili leta 1584 celoten prevod Svetega pisma, ob tem pa še kopico drugih knjig.
Več…

Trubarjevo sporočilo – Sveto pismo – navdih in izziv

Sveto pismo je bilo Trubarju navdih, osnova in izhodišče vseh prizadevanj. Ko razmišljamo o sporočilu tega velikana, očeta naroda, se moramo najprej ustaviti pri temeljnem kamnu.
Več…

Bog, človekov prijatelj

Iz poglobljenega in doživetega branja Svetega pisma izhaja najpomembnejše Trubarjevo sporočilo, ki nas živo zadeva še danes. Trubar je bolj kot vsi prejšnji oznanjevalci evangelija Slovencem predstavil Boga kot dostopnega, ki zares ljubi vse ljudi, ki odpušča grehe in sprejema vsakogar.
Več…

Pravo spoznanje Boga

»S tako vero more kristjan v nadlogah in skušnjavah stati in obstati…«
»Prava krščanska vera v človeku ustvari take dobre navade in mišljenje in ga popolnoma spremeni. Iz nespametnega postane moder, iz grešnika naredi svetnika, skratka, iz pekla ga postavi v nebesa. To si zdaj dobro zapomnite in glejte, da s poslušanjem Božje besede in z vsakodnevno molitvijo od Boga dobite takšno vero. In živite pošteno življenje. Oče nebeški naj nam podari tako vero zaradi svojega ljubega Sina Jezusa Kristusa po Svetem Duhu! Njemu vsa čast in hvala, vedno in vselej. Amen.«
»Toda pravo vero, o kateri Kristus povsod govori v evangelijih in o kateri pišejo sveti Pavel, apostoli in preroki, ima samo tisti, ki ne le, da ve in veruje,da obstaja Bog, temveč tudi pozna pravega Boga, ki je Oče, Sin in Sveti Duh. Namreč vero, po kateri človek dobi odpuščanje grehov in po kateri bo narejen za pobožnega in pravičnega pred Bogom, tako da pride v nebesa.«

Primož Trubar, 1550 Katekizem

Ali želite izvedeti kaj več o evangelijskih cerkvah?

Vsem krščanskim cerkvam (Katoliški, Pravoslavni, Protestantskim) je namreč skupno, da so del krščanske tradicije na naših tleh in da sprejemajo Sveto pismo kot temelj verovanja. Vendar večina Slovencev žal le bežno pozna protestantske cerkve reformacijske dediščine. Če bi radi izvedeli kaj več o protestantski cerkvi v vaši okolici, pišite na: info@primoztrubar.si.

Video

Pravo spoznanje Boga


Stati in obstati


Vsem Slovencem


Kaj pomeni beseda Katekizem


Kaj vem o Trubarju na Slovenskem


Največja ovira za razumevanje Trubarja


O prevajanju Katekizma


Oblika Katekizma


Odgovor na vprašanje glede Gandijeve izjave Bog nima veroizpovedi


Prva slovenska pesem v stari ter sodobni slovenščini


Reformacija


Trubarjevi bralci


Pogledi na Trubarja – Zakaj bi bilo današnjim Slovencem mar za Trubarja?


Pogledi na Trubarja – Lubi Slovenci


Pogledi na Trubarja – Ponosni na Trubarja? 1. del


Pogledi na Trubarja – Ponosni na Trubarja? 2. del